Afrika, Amerika

Razvoj udarjalnega borilstva v Afriki:

Razvoj afriške "capoeire" imenovane Murenge (izvaja se ob glasbilih - bobnih), ki se pojavlja pod drugimi imeni in načini borjenja.

Razvoj udarjalnega borilstva v Ameriki:

Indijanska plemena (azijskega porekla - prihod čez Beringovo ožino 10.000 let p.n.š) poznajo nekakšne oblike rokoborbe, pestenje pa je tako kot iznajda kolo za njih popolna neznanka. V Braziliji se pojavi v revnih četrtih Capoeira, ki se v začetku pojavlja kot učinkovita samoobramba, kasneje z razvojem Breakdance-a pa se pojavijo tudi v Capoeiri številni akrobatsko-gimnastični elementi in kreirajo se nove šole z različnimi pristopi do tradicije in novosti.
Borilne veščine so v svetu nastajale več ali manj samostojno, vendar z velikim medsebojnim součinkovanjem nastalim v raznih kontaktih različnih kultur (vojni pohodi, trgovina, morjeplovstvo ipd.) To je povsem gotovo saj je nemoguce da je tehnika, recimo krožnega udarca iz obrata (uširo mavaši geri v karateju), ista v japonskem karateju, v kitajskem kung-fu-ju, v tajskem boksu, v francoskem boksu - savate in drugih borilnih veščinah v kolikor ni bilo medsebojnih opazovanj, oponašanja, učenja...
V bistvu so vsi našteti športi še vedno v razvoju in se spreminjajo ter izpopolnjujejo in bodo verjetno šele v neki daljni prihodnosti dosegli neko svojo končno obliko.