Antidoping

Spektakularna aretacija v ZDA

Downstairs, it was a popular gym. Upstairs, it was an illegal steroid ring.
http://www.bradenton.com/news/local/crime/article134437454.html

http://wkis.cbslocal.com/video/category/news/3627809-high-bond-set-for-ceo-caught-up-in-illicit-steroid-distribution-case/

DEA: https://www.dea.gov/druginfo/drug_data_sheets/Steroids.pdf

in še

US charges 10 in steroid ring linked to Miami gym operator

http://www.bradenton.com/news/business/article134299444.htmlIzrezek je povzet iz časnika DELO - z dne 3. septembra 2012 - Športna panorama
 
Naš slogan je zaščititi savate pred zlorabami, ki se pojavljajo v njemu podobnim športom.

Vabljeni na Sejem Narava zdravje 2012 na Gospodarsko razstavišče, kjer se lahko dogovorite o brezplačnih predavanjih, ki jih organiziramo za Vas, predstavimo naše delovanje in pa učinke, ki jih dosegamo s svojo akcijo.

Oglejte si nekaj utrinkov:


Poročilo o  43. sejmu  Narava–zdravje
Tradicionalni sejem zdravega, naravnega življenjskega sloga je tudi letos od 11. do 14. oktobra v štirih sklopih poudarjal sveže, lokalno, trajnostno, sledljivo, kakovostno  in dobrodelno. V štirih sejemskih dnevih je
286 podjetij iz 16 držav obiskalo rekordnih 22.000 obiskovalcev, 10 odstotkov več kot lani. 
Mnenja obiskovalcev, med katerimi jih je večina – 70,8 odstotka prihajala iz Ljubljane, so bila pohvalna, največ, 58 odstotkov, bi sejem ocenilo z oceno prav dobro, 25,1 odstotka pa z oceno odlično.

Tudi na študentski areni 2012 nas ni manjkalo - v prelepih modrih majicah in z razpoznavnim logotipom na prsih - Treniram brez dopinga smo vzbujali veliko pozornost pri mladih, ki še ne povezujejo nevarnosti in pasti treniranja divjih borilnih sistemov (ali ostalih športov), kjer se dopinški preizkusi ne opravljajo. Sem pa tja nas je obiskal tudi kakšen mrkogledi mišično obloženi interesent in z veseljem smo mu ponudili letak in značko Treniram brez dopinga.

Značka - TRENIRAM BREZ DOPINGA - je bila popoln uspeh. Vsa serija značk je bila razdeljena skorajda v hipu.


Predavanje v Mesecu sociale in zdravstva 2012, ki ga prireja ŠOU bomo spregovoril tudi o prepovedanih substancah v športu.
Vabljeni na predavanje, ki je za vse udeležence BREZPLAČNO.
Spregovorili bomo o vseh aktualnih problemih s katerimi se srečujemo v športu na tem področju in dialog, ki bo stekel med publiko in predavatelji je pričakovan tako kot v prejšnjih organiziranih predavanjih.

četrtek, 19.4.2012 – Škodljivost in pogostost zlorabe prepovedanih snovi v športu med mladimi (18.30, Fakulteta za šport)

VEČ si preberi tukaj

O vseh aktivnostih pa Vas vabimo na naslednjo stran tukaj

 
Novice iz slovenskih medijev:

Redarji prodajali steroide
petek, 28. september 2012 | Avtor: Simon Šubic, Foto: Gorazd Kavčič
Povezava do članka --> link
 
V sredo so policisti v šestih hišnih preiskavah, ki so potekale tudi v Kranju, zasegli 90 ampul testosterona in 800 tablet.
 Kranj - V sredo navsezgodaj je 25 gorenjskih in ljubljanskih kriminalistov izvedlo šest hišnih preiskav pri domnevnih preprodajalcih steroidov in drugih nedovoljenih snovi v športu; štiri preiskave so opravili v Kranju, po eno pa v Zagorju ob Savi in Hrastniku. Pridržali so vseh pet osumljencev, starih med 20 in 34 let. Dva so po končanih hišnih preiskavah in zaslišanjih izpustili na prostost, tri osumljence iz Kranja, stare 23 in 34 let, pa so pridržali in jih včeraj popoldne privedli pred preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča v Kranju. Vsi osumljenci so sicer slovenski državljani, za tovrstna dejanja pa jih policisti še niso obravnavali.

»Osumljene smo letos opazovali z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov. Ugotovili smo, da so različne steroide in druge nedovoljene snovi v športu preprodajali med seboj in drugim osebam. Po večini so snovi pretihotapili v Slovenijo iz tujine,« je razložil tiskovni predstavnik Policijske uprave Kranj Leon Keder. Sumi policije so se s hišnimi preiskavami dokončno potrdili, saj so kriminalisti pri osumljencih našli in zasegli 90 ampul testosterona in več kot 800 tablet (anabol, anavar, turinabol). Kot so navedli policisti, je posamezna kapsula oziroma tableta na črnem trgu vredna od 25 do sto evrov.

Testosteron je derivat naravnega moškega spolnega hormona testosteron, ki se sicer uporablja v medicini, nekontrolirana uporaba pa predstavlja veliko nevarnost za zdravje. Anavar je blagi anabolični androgeni steroid, ki je priljubljen med bodybuilderji in pri športnikih, saj stimulira mišice in minimalno zadržuje vodo ter maščobe v mišičnih vlaknih. Klinično se to zdravilo sicer uporablja za zdravljenje telesa in bolečin v kosteh, ki jih povzroča osteoporoza. Turinabol pa predvsem postavlja moč, ki hitro zapusti telo in ga ne najdemo v urinu po 6 do 8 dneh po koncu uporabe. Pozitivna lastnost te nedovoljene snovi v športu se lahko šteje, da daje trdoto mišicam brez kopičenja vode. Ima tudi lastnost, da varuje mišično maso pred uničenjem. Obstaja pa še ena značilnost turinabola, da pri moških povečuje libido, zato ga uporabljajo tudi za tako imenovan seks z drogami.

Policisti so v dosedanji preiskavi še ugotovili, da so osumljeni vsi, ki delajo kot redarji v različnih lokalih po Sloveniji, preprodajali tudi druge prepovedane snovi v športu.
Hišno preiskavo so policisti izvedli tudi v enem od stanovanj na Dražgoški ulici v Kranju
Obvestila OKS - Oddelek za boj proti dopingu
 
10.8.2012
ZADEVA: NA SLOVENSKEM TRGU SO NA VOLJO PREHRANSKA DOPOLNILA, KI VSEBUJEJO PREPOVEDANE SNOVI
 
Na podlagi obvestila, ki ga je prejela Zdravstvena inšpekcija, je zahtevan umik oz. odpoklic izdelkov s slovenskega tržišča.
Uživanje DMAA, predvsem v kombinaciji s kofeinom, namreč predstavlja tveganje za zdravje športnikov. Poleg tega vsebnost DMAA v biološkem vzorcu športnika pomeni kršenje protidopinških pravil ter izločitev iz športa za obdobje do dveh let.
Prehranska dopolnila, ki med drugim vsebujejo tudi 1,3 dimetilanilamin (DMAA), so na voljo v prosti prodaji v specializiranih trgovinah s športno prehrano. Snov se lahko na izdelkih pojavlja tudi z drugimi imeni (najdete jih v prilogi – obvestilu Ministrstva za zdravje), zato športnikom svetujemo, da pred nakupom prehranskih dopolnil natančno preverijo, kaj izbrani izdelek vsebuje oziroma zavržejo izdelke, ki vsebujejo navedeno snov.
Oddelek za boj proti dopingu je mnenja, da uporaba večine prehranskih dodatkov, predstavlja nesprejemljivo nevarnost za športnike in njihovo športno kariero. Čeprav Oddelek za boj proti dopingu ne priporoča uporabe prehranskih dodatkov, pa razume, da se jih mnogi športniki poslužujejo, s čimer dopolnjujejo prehranske zahteve treningov in tekmovanj. Navsezadnje so športniki tisti, ki so odgovorni za vse prepovedane snovi, ki so najdene v njihovem vzorcu.
Več o nevarnostih prehranskih dodatkov si lahko preberete na
http://www.sloado.si/prepovedane-snovi-in-postopki/prehranski-dodatki-nasveti/

Ker gre za zelo pomembno obvestilo, vas prosimo, da informacijo posredujete vsem vašim športnikom.
 
 
 
časnik DELO - Esad Babačić, šport
ned, 03.06.2012, 09:00
 
Boks: resnica 
z zamudo
Dopinški testi v boksu so prej izjema kot pravilo, zato boksarji skoraj nemoteno testirajo različna nedovoljena sredstva.
 
Berto je že nekajkrat dokazal, da so besede zanj bolj mašilo kot kaj več; za nameček mu ne gre v prid dejstvo, da se je po porazu z Ortizom spajdašil s kraljem dopinga Victorjem Contejem, ki ga je bolj kot s cinkom in železom napumpal s steroidi, ki jih urinsko testiranje po štirinajstih dneh ne zazna, v telesu pa še vedno opravljajo svojo funkcijo. Zakaj bi sicer v enem od svojih PR-člankov tako vztrajno omenjal utrujenost – vse to štirinajst dni pred dvobojem. Sploh se je v Bertovem taboru veliko kuhalo, tako da se ne kaže čuditi njegovi izjemni samozavesti, ki je očitno temeljila na različnih dodatkih. Po tehtanju, ki je zbližalo oba borca, so se nadaljevale Bertove retorične bravure, s katerimi je še naprej spodbujal samega sebe: kot da ne bi prav verjel vase, je ugotovil, da mu daje tistih nekaj gramov več občutek moči in večje samozavesti.
Objavljeno v Sobotni prilogi,
 10. septembra 2011
 
Avtor tega članka je z zgoraj navedenimi trditvami dodobra razburkal slovensko medijsko srenjo, ki ga je pribila na steber sramu, ker se je spravil na »nedolžnega« boksarja, zato ker je ta premagal našega svetovnega prvaka. »Kako lahko nekoga obtožiš jemanja nedovoljenih sredstev, ne da bi prej preveril, ali je to res?« sem poslušal od novinarjev, katerih glavna odlika je, da so objektivni in nenevarni, torej takšni, kakršne imajo lastniki naših medijskih hiš in njihovi oprode najraje. Ob tem jih ni zanimalo dejstvo, da je imel zloglasni Conte za seboj zajeten dosje, s katerim so se že leta podrobno ukvarjali ugledni boksarski komentatorji, za katere ni bilo dvoma, kdo je dobri in kdo slabi čarovnik. Govorim o resnih piscih, ki v ZDA uživajo velik ugled, saj se preprosto spoznajo na materijo. Onstran velike luže je boks tako resen in spoštovan šport, da ni nič prepuščeno naključjem. Tisti, ki obkrožajo ring, dobro vedo, kaj se v njem dogaja, in to velja tudi za specializirane novinarje, ki pokrivajo izključno to najbolj plemenito veščino. Če je nekdo, ki že trideset let piše o peripetijah zunaj in znotraj najbolj kontroverzne športne panoge, prepričan o svojem prav, mu tega ne more nihče vzeti. A tako je tam, kjer je demokracija namazana z mnogimi barvami. Pri nas imamo žal še vedno samo dve, ki pa sta si vse bolj podobni, zato ju niti ne ločimo več. Tudi veliko predstavnikov sedme sile po sili razmer pomaga, da se ne ogrožata in si lepo stojita nasproti. Čeprav je resnica vedno nekje vmes, kot lahko počasi ugotavljamo.
 
Boksar, namazan 
s težkimi barvami
Tudi v mojem primeru se je izkazalo, da je bil Berto tistega usodnega dne morda res namazan s težkimi barvami, če lahko parafraziram Gorana Bareta iz skupine Majke. Lepo razvitega Američana, ki je proti Zavcu z vsemi sredstvi obranil barve najstarejše demokracije, pred katero že nekaj časa pridno klečimo in jo prosimo za čudež, so namreč ujeli s prepovedanim steroidom nandrolon v krvi. In kdo je bil spet v ekipi, ki je skrbela za Bertovo boljše počutje, pred napovedanim dvobojem proti Ortizu? Prav tisti Victor Conte, ki je bil z njim tudi v Biloxiju, še prej pa je s svojimi steroidi zalagal sprinterja Marion Jones in Tima Montgomeryja. Da bi se prikazal kot žrtev nesporazuma, se je za doping kontrolo prijavil kar sam. Na tej točki se moramo znova vrniti k dvoboju z Dejanom Zavcem in »pravljicam« o anemiji, ki naj bi Berta stala zmage proti Ortizu. Občutek, da je boksar s Floride s tem predvsem spodbujal samega sebe in iskal izgovore za uporabo nedovoljenih sredstev, pa ni preveval le mene. Tudi sicer je iskanje alibijev njegova specialnost, kar je dokazal ravno s tem, ko se je prostovoljno predal komisiji in tako puščal vtis, da je zgolj nedolžna žrtev okužbe. Boksarski trener Duško Čavić, ki v Kranju skrbi za bodoče boksarje, je prepričan, da Bertu manjka samozavesti, kar je po njegovem tudi edini pravi razlog, zakaj določen boksar poseže po nedovoljenih sredstvih. »Pretirana agresivnost lahko borcu celo škodi, tudi tako, da poškoduje samega sebe,« je prepričan Čavić. Žal je bila v Biloxiju usodna za Zavca, ki se je srečal z glavo nabildanega Berta, ki je hitel končati dvoboj še pred peto rundo.
Zanimivo je, da še pred tridesetimi leti o dopingu v boksu ni bilo govora, saj je bilo jasno, da se da s tehniko in pametjo nadoknaditi pomanjkanje fizične moči. Navsezadnje je boks ravno zato veliko več kot navadna borilna veščina. Samo spomnimo se Kinšase in Alijevega manevra proti Foremanu, ki je nasedel njegovi inferiornosti in napadel z vsemi sredstvi, dokler se ni utrudil in nazadnje padel pod udarci spočitega nasprotnika. Seveda so časi epskih dvobojev - vsaj do nadaljnjega - minili, zato so takšne primerjave zgolj ilustrativne. Kar je ostalo, je veliko boksarsko srce, ki težko prenaša dejstvo, da je doping, ki so mu izpostavljeni predvsem športi, ki zahtevajo eksplozivnost in so odvisni od štoparice, zašel tudi v ring.
Iz te perspektive je veliko lažje razumeti reakcijo Dejana Zavca, ki je v tej zgodbi izgubil največ; pasu svetovnega prvaka, ki ga je Berto kmalu »prodal« za možnost povratnega dvoboja z Ortizom, mu kajpada ne bodo vrnili. Kot se zanj spodobi, je bil zmeren in prizanesljiv, ko je dejal, da ga novica ni presenetila in da pozitivni dopinški testi mečejo slabo luč na boks, zaradi česar je vse boksarje pozval k čistim bojem. S tem je še enkrat potrdil, kako veliko srce ima. Škoda je seveda storjena, kar dokazuje tudi dolgoletno provociranje dveh najboljših boksarjev v velterski kategoriji, Floyda Mayweatherja in Mannyja Pacquia, ki si umetno dvigujeta ceno na račun dvoboja, ki ga očitno sploh ne bo. Mayweather namreč ne verjame v čistost svojega nesojenega nasprotnika in ga poziva, naj naredi test, s katerim bo dokazal poštenost. Pacquiao se seveda noče pogovarjati tako, zato zgolj molči in si misli svoje.
Dejstvo je, da so dopinški testi v boksu prej izjema kot pravilo, zato lahko boksarji skoraj nemoteno testirajo različna nedovoljena sredstva, ne da bi se jim bilo treba pretirano bati za svoje prestole. Nič drugače ni pri drugih športih, ki drvijo novim kolajnam in naslovom naproti. Svetovna antidopinška agencija je potihoma že priznala poraz, a čeprav je nenehno korak za čarovniki, kakršen je Conte, ne misli odnehati; vsak uspeh v boju proti tej kugi zbudi kanček upanja. Zadnje čase je bilo kar nekaj novih primerov, ki so samo potrdili bojazni, da nedolžnih skorajda ni več; vsaj v vrhu svetovnega športa ne. Najhuje je to, da se padli angeli skoraj po pravilu vračajo in tekmujejo naprej. Lovci na prevarante so popolnoma nemočni, ko gre za genski doping, ki se že počasi zažira pod kožo bodočih olimpijskih in svetovnih prvakov.
 
Čarovnikov krožnik
Čeprav je genski doping prepovedan že od leta 2003, ni nobenega zagotovila za njegov neobstoj; testa, ki bi ga lahko odkril, namreč ni. Eden najbolj znanih boksarskih kolumnistov v ZDA je že pred dvobojem v Biloxiju zapisal, da vsak, ki se speča s Contejem, prej ali slej izgubi vse spoštovanje navijačev in strokovne javnosti. Berto se je gotovo zavedal, s kom ima opravka, a je vseeno tvegal, saj je vedel, da lahko edino z njim pride na vrh. Torej mu je bilo vseeno, kaj si bodo o njem mislili navijači in strokovnjaki. Prav tako je moral vedeti, da ne bo ostal čist, če bo jedel iz čarovnikovega krožnika. Njegovo sprenevedanje, da ni jemal nič posebnega, je očitno edina laž, ki je v tej zgodbi neizpodbitna. Še večja cvetka je izjava zloglasnega Conteja, da je Berto morda pojedel kaj, kar ni bilo na njegovem jedilniku, in se okužil. Po takšnih in podobnih razlagah bi bili res naivni, če bi verjeli, da je Berto s steroidi začel ravno po koncu dvoboja z Zavcem, in ne že prej. To bi bilo skoraj tako, kot če bi trdili, da je bil Berto proti Ortizu v prvi rundi nokavtiran zaradi anemije.
 
Komentar na članek: Da bi se izognili dopingu v boksu je potrebno boksati v AIBA - Amaterski mednarodni boksarski zvezi, ki za razliko od prrej omenjenih profesionalnih zvez ima z WADA - Antidopinško agencijo podpisan sporazum o sodelovanju, ki jih tiste avtorjeve verjetno nimajo. Torej tekmovanje v AIBA zahteva oz. je striktno podrejeno tudi testiranju v dopingu. V AIBA tekmovalci lahko nastopajo po novih določilih tudi profesionalno - vendar znotraj AIBA - APB ali WSB boksarske tekmovalne sekcije. In tudi ti bodo izpostavljeni WADA testiranjem, ki smo jim priča že v manjšem sistemu savate športa. Zelo dobro bi bilo če ne bi novinarske vrste hote ali nehote zavajale slovenske bralce da gre pri boksu za en sam poligon, kot opisujejo boks temveč za legalno in priznano edino Svetovno federacijo AIBA ter kopico večjih ali manjših ostalih boksarskih združenj ki se naslavljajo kot profesionalna. AIBA ima prav zaradi dopinših afer vizijo boks spraviti pod eno - svoje AIBA okrilje. In za to dejanje ter vizijo smo jih hvaležni tudi ostali boksarski športi.