Daljni vzhod

Razvoj udarjalnega borilstva na Dalnjem vzhodu.

Po prihodu Aleksandra Velikega (Makedonija - na področju današnje Grčije) v Indijo se začne doba širjenja borilnih veščin po celotnem področju Azije. Predpostavlja se, da so generali in vojska Aleksandra Velikega pestenje oziroma veščino Pankrationa prinesli s seboj v Indijo pod vplivom katerih se kasneje razvijejo ostale oblike borjenja s pestmi in nogami. V Indiji tako obstajajo borilne veščine kjer borci udarjajo z rokami i nogami (najbolj znana se imenuje Silambam). S širjenjem Budizma iz Indije v ostale azijske dežele, so vzhodnjaške borilne veščine privzele temeljne karakteristike budizma, mnogi teoretiki pa smatrajo da je dežela nastanka karateja, kung-fu-ja ipd. prav Indija. Na Tajskem (Thai narod izvira po Wikipedii od 13. st dalje) in Burmi se je razvila veščina borjenja z rokami in nogami - poglejmo si prikaz v obliki filma (vas ne spominjajo preveze rok na 1100 let starejše caestus-e s slike 11 - zametki borilstva). Iz Kitajske kjer s prihodom indijskega bustičnega meniha Bodhidarme nastanejo prve šole kung fu (shaolin ustanovi Bodhidarma) wu-shu in drugi stili se borilstvo širi na Japonsko na otočje Okinawo in v Korejo (taekwondo).

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

ALEXANDER VELIKI :

VELIKI KRIVEC ZA NASTANEK UDARJALNIH BORILNIH SISTEMOV V AZIJI (glej povezavo)

1-8 Alexander Veliki v različnih upodobitvah.

9 Detajl s slikarije spopada med vojsko Aleksandra Velikega in vojsko Perzije, ki ji je poveljeval Darius.

10-11 Aleksander upodobljen s svojim znamenitim konjem Bucephal-om.

12 Poveljnik Perzijske vojske Darius.

13 Aleksander je postopoma in zelo načrtno prodiral vse globlje v Azijo. Prvič v zgodovini vojskovanja je bila uporabljena pretkana tehnika previdnega kopičenja zalog za vojsko in prodiranje ob strateških in varnih področjih, čeprav je šlo za trenuten umik.

14-15 Upodobljen je Aleksandrov prodor v Indijo, ki jo makedonska vojska tudi osvoji. Gre za prodor grškega borilnega športa Pankrationa v Indijo, ki kasneje po sklepanju nekaterih zgodovinarjev pomeni začetek prvih podobnih borilnih sistemov. Iz Indije kasneje Bodhidarma krene na Kitajsko in zatem se v Aziji širijo borilni sistemi eden za drugim. Aleksandrovi generali so odlični borci in znanje Pankrationa najstarejšega in še danes najtršega Brcoboksa (kikboksa) v katerem so se borbe končevale neredko s smrtnim izzidom enega ali zaradi poškodb celo obeh borcev.

16-17 Oče Filip.

18 Mama Aleksandra Velikega - Olimpias.

19 Aleksandrov Veliki učitelj Aristotel.

20 Srednjeveška mistična upodobitev Aleksandra Velikega, saj so se okoli njega kovale mnoge zgodbice in  srednjeveška mistika ga je kovala skoraj v zvezde.

Sometime later in the history of the Kalarippayatt, the famous Bhodidharma from Madras who was said to be the master of the art of Kalarippayatt (INDIJSKA BORILNA VEŠČINA - nastala verjetno pod vplivom Pankrationa za časa osvajanja Indije Alexandra Velikega) traveled to Kerela. It is said that he had learnt the Northern as well as the Southern forms of Kalari. From there he went on to Indonesia, Malaysia then to southern China, and then to Soong Shan mountains to the Shaolin Temple, and it was there that he taught the martial art. He later became known as Da Mo, this was some 1500 hundred years ago. http://www.kalarippayatt.co.uk/ Netipično za tedanjo še svežo in predvsem miroljubno budistično Indijsko tradicijo, bi bilo razvitje udarjalnega sistema sistema kot samonikle zvrsti borjenja in kasnejše širjenje (nasilne pretepaške veščine) proti Kitajski s poudarkom budistične miselnosti. Takemu kompromisu dvoličnosti, ki je predstavljen kot izvorno zgodovinsko dejstvo nastanka aziatskih oblik borilnih veščin, lahko rečemo spiritualno pretepanje. Ti dve besedi navadno ne gresta najbolje skupaj, logične izsledke in zaključke pa vseeno prepustimo bralcem.

Ta predpostavka je ena bolj logičnih hipotez razvoja borilstva v svetu. V Sloveniji še vedno vlada zelo čudna predpostavka, da je karate najbolj priljubljen šport na Japonskem. Pa temu ni tako. Najpopularnejši borilni šport na Japonskem je SUMO (v katerem že tudi tekmujejo evropejci), šampioni v sumu, ki pogosto dosegajo težo tudi preko 200 kg so pravi nacionalni heroji. Že od mladih nog se pripravljajo za ta šport, imajo poseben režim prehrane in treninga in vse svoje zivljenje posvečajo sumu. Na drugem mestu je baseball, karate pa se nahaja bolji na dnu liste popularnosti športov na Japonskem. Zakaj Japonci tako čudno reagirajo do karateja je povsem nerazumljivo saj so Japonci izjemno tradicionalen narod, ki na vso moč ohranjajo tradicionalna izročila in so pri tem zelo temeljiti

Po vsem tem pa se začnejo navajati viri o pojavu karateja in ostalih veščin na Japonskem:

HTML clipboard

1  1683 - prvi menih s Kitajske prinese veščino na Japonsko, torej krepko kasneje po razvoju borilstva v Evropi.
 2  1860 - prvi pojavi sistematičnega učenja JUDA