Japonci in savate

Delo v enem izmed japonskih savate klubov v Tokiu. Francoski boks, ki ga prakticirajo je čist, tehnično dodelan in strokovno voden. Mariskateri karateist bi znal videti nekatere podobnosti v tehnični izvedbi posameznih savate elementov v primerjavi s karatejem. Že pred leti smo si zastavili vprašanje ali se lahko savate tekmovalne aktivnosti kombinirajo z delom karateja v posameznem društvu in po nekaj letih preizkušanja tega modela vidimo na primeru vsaj dveh slovenskih karate klubov, da takšno sodelovanje sploh ni moteče ampak celo vzpodbuja kvaliteto posameznih karateistov in jih usmerja iz eno-napadalnih strategij borjenja v polje kontinuiranega borjenja kjer se točke seštevajo in je potrebno veliko več vložiti pozornosti na aktivnejšo obrambo na krajših razdaljah med tekmovalcema. Ker mora biti podobno kot v karateju tehnična izvedba udarcev in brc v savatu izvedena brezhibno (saj se sicer ne upošteva tehnika), je prehod med karatejem in savatom enostaven. Bojazen, da bi eden šport prevladal nad drugim v takšnem karate društvu se je v preteklih letih izkazala za nerealno, saj sta športa vsak na svoj način privlačna in atraktivna in tako tudi s športnimi pravili regulirana na drugačen način v smeri borjenja, pri čemer pa ohranjata sorodne lastnosti pri izvedbi tehničnih elementov. V mednarodnem merilu pa najdemo v mladinskih savate vrstah tekmovati kar nekaj karateistov, ki posegajo celo za najvišjimi odličji.
Moramo pa povedati da takšno sodelovanje med podobnimi borilnimi športi ni osamljeno saj ga poznamo tudi s primerov: judo-ju-jitsu-sambo-aikido-sumo, rokoborba-sambo-ju-jitsu, kickboxing-boks-taekwondo-wushu-tajski boks, savate-boks.
V primeru izkazanega interesa bodo demonstratorji Savate zveze Slovenije z velikim veseljem brezplačno organizirali prikaz sistema savate treninga, načina adaptacije s strani karate borcev, ter ponudili vso svojo pomoč pri nadalnjem razvoju dela v takšnem društvu.

Še nekaj o skupni zgodovini karateja in savata v Franciji:
V septembru leta 1954 ustanovi Henry Plee - evropski in francoski pionir karate športa  Federation Francaise de Boxe Libre et Karate - FFKBL (Francosko federacijo za prosti boks in karate), kjer združi skoraj pozabljeno veščino francoskega boksa - savate, in novo aziatsko borilno veščino imenovano karate. Henry Plee je pred tem treniral tudi savate. Kombinacija obeh športov v novonastali zvezi v začetku ni bila najbolj posrečena, pa vendar sta obe strani pridobili nekaj od tega združenja. Celo dandanes lahko najdemo v francoskem karateju elemente poznane iz tradicije francoskega boksa. V tem združenju Roger Lafond starosta francoskega boksa pridobi diplomo profesorja karateja FFKBL in črni pas 2. DAN z dne 20.11.1956.
Leta 1961 je ustanovljena Karate zveza Francije z Jacquesom Delcourtom na čelu kot prva nacionalna karate zveza v Evropi, g. Delcourt pa je prav tako kot Henry Plee v svoji mladosti treniral prav savate - francoski boks. Zato je v Black Belt Classic v marcu leta 1967 napisal zajeten prispevek o francoskem boksu z naslovom The French ‘Manly Art of Self-Defense’. Tako še enkrat vidimo tesno povezavo med karatejem in savatom, ki je samo v Sloveniji zaenkrat še na nižjem nivoju sodelovanja kot v ostalih evropskih državah, kjer je tudi karate morda bolj cenjen.