Priprava na igre in prehrana

Za vse svoje dosežke naših športnikov v seh 10 letih niso imeli nobenega vpliva:
- prehranski dopdatki in dopolnila ter proteini
- nismo uporabljali nobenega fitness treninga saj smo vse nadomeščali s specializirano vadbo
- uporabljali nismo nikakršnih uteži pač pa vso kondicijo pridelali s s vojo lastno težo in pomočjo dela s partnerjem
- zabeležili smo da so vsi vplivi in natolcevanja o nujnosti osebnih trenerjev in konzumaciji dodatkov (praškastih) popolnoma odveč
- tudi laž da samo s prepovedanimi substancami obstaja športni dosežek je v našem športu popolnoma odveč
- telesa naših športnikov so naravna in daleč od tiste zapadnjaške promocije, kjer se neuradni borilni športi ponujajo skozi goro mišičevja kot edino merodajno kvaliteto.

Zaključek:
Savate treniramo samo s savatom.

POSEBNO OPOZORILO:
V Sloveniji v zadnjih letih beležimo neverjeten in popolnoma nekontroliran izbruh nedovoljenih sredstev v športu - predvsem borilstvu, na katerega v Savate zvezi že dalj časa opozarjamo. Stanje ni več samo zaskrbljujoče, temveč povsem nedopustno saj bi se moral začeti sistematičen pregon tovrstnih "rekreativnih dejavnosti" in prevencija znotraj zdravstva, ki je v letu 2013 zavrglo vse poskuse skupin za omejevanje takšnega stanja.
Trgovina s steroidi je ena najdonosnejših kriminalnih dejavnosti pri preprodaji nedovoljenih sredstev zato si lahko predstavljate kaj je bistveni prihodek majhnih skupin pretirano mišičastih trenerjev v borilstvu, ki Vam obljubljajo telesni in kondicijski preporod. Zavarujte svoje zdravje in zdravje svojih najbližjih ter otrok in jih vključujte v delo organizacij, ki se preizkušeno upirajo tej izjemno razraščeni kugi 21. stoletja, ki je Slovenijo prizadela z neverejetno silovitostjo Proti temu Slovenija nima ne osebja ne načina za njeno preprečevanje. Gre za izbruh ki ga lahko le nemo opazujemo, brez aktivnosti ki bi opozarjale na trakšno izrojenost, saj vemo da na področju prevencije pred uporabo drog (itd) obstajajo dobro podprti programi, na področju uporabe hormonskih dodatkov pri jačanju mišične mase (ki se ne povečuje kar sama od sebe ali na račun več zaužitih obrokov "puranjih zrezkov") pa tega ni. Preko naših meja strokovnjaki opozarjajo da se takšno stanje brez kontrole širi prav na tako imenovanem rekreativnem poligonu kjer je možno prav vse in ni nobene kontrole športnikov nad uživanjem takšnih preparatov saj le ti niso zavezani z nobenim določilom k nikakršnim testiranjem, vadbeni centri pa prav tako niso vključeni v noben sistem pregledovanja takšnih potencialnih aktivnosti oz. anomalij.
Takšni centri variirajo vse od kletnih pšrostorov da do bolj uglednih kjer si lahko privoščijo tudi trenažno opremo in prostore, ki si jih organizirane nacionalne zveze zadolžene za razvoj panoge kot je npr. savate ne zmorejo privoščiti. Razkorak je tako velik da nam takšne sredine odžirajo kader ki ga usmerjajo v "rekreacijo" te vrste, sami pa se borimo za preostanek ki nam ga še ostane na športnem tržišču saj ni nobeden laičen povpraševalec po vadbi borilnih športov seznanjen s problematiko ki Vam jo opisujemo. Izbira lahko mondeno, dobro opremljeno telovadišče ki mu nudi vse poleg profesionalnega personala ki ga "varno" ziblje v takšni borilni rekreaciji, ali pa izbere panožni klub oz. društvo vključeno v delo nacionalne zveze, ki se vsako leto seli v druge splošne telovadne prostore, ki niso niti približno tako dobro opremljeni kot mondena vadbišča tako imenovanih "borilnih rekreativcev".
Iz društvenih vadbišč se vseeno rojevajo rezultati - tu teče športna produkcija in nastajhajo mednarodni rezultati, ki jih držva na koncu koncev le priznava in sem ter tja nagradi s kakšnim sprejemom, medtem pa komercialni centri poberejo vso smetano in medijsko pozornost predvsem pa kader in sredtsva iz tega naslova.
Gre za jaro kačo zadnjih 25 let in sprenevadanje pred očitnimi problemi ki so pač v interesu določenih zelo dobro pozicioniranih interesno-komercialnih sredin.
Predstavljajte si Nino Vehar po Olimpiadi borilstva 2013 kjer je za Slovenijo osvojila najvišje odličje k temu pa ima dodti samo to da si želi še pred zaključkom kariere vsaj za en teden trenirati v podobnih pogojih kot njeni konkurenti preko meja Slovenije, saj nikjer pogoji za trening niso tako katastrofalno slabi kot v borilnih panogah v Sloveniji - torej tudi njenemu savatu - francoskemu boksu.
Bo morda bolje v naslednjih 25 letih? In kdo je tisti ki bi za takšno stanje lahko vsaj podal komentar? Naši panožni kolegi v tujini nas spremljajo že vrsto let s tihim občudovanjem in začudenjem kako je možno, da se takšno stanje v Sloveniji brez razlike vleče tako dolgo in v marsičem spominja na neke vrste izčrpavanje, kljub vsem nagradam in rezultatom, ki jih savate šport prinaša Sloveniji.
Letošnji obisk ambasadorja Republike Francije v Sloveniji je bil pomemben temeljni korak, v katerem pa smo opozorili tudi na naše želje po krepitvi savate športa v Sloveniji in pogojih ki jih frankofonski šport narekuje za svoj bodoči razvoj v naslednjem obdobju.