Sodobna savate samoobramba

Savate samoobramba - savate defense

1 2 3 4

Savate samoobramba predstavljena na seminarju v Franciji. Tokrat gre samo za prikaz osnovnih elementov, ki jih inštruktor francoske policije prikazuje s svojima učencema iz Kanade po uspešno zaključenem enotedenskem seminarju. Prikaz je obsegal goloroko samoobrambo, na slikah pa vidimo predvsem obrambo s Tonfo pred napadom s palico ali baseball kijem, ki ga športniki dvomljivega slovesa radi prevažajo v svojih jeklenih konjičkih. Osnovne tehnike in izpitni programi pa so na voljo v nadaljevanju. Še en utrinek s trening - seminarja.

Savate defense je rekreativno celostna vadba s poudarkom na orodjih - tonfa, palica, canne, baton na drugi strani pa je zajet celoten spekter prijemalnih tehnik, ki se ga trenira  nekaj časa ločeno. Tehnike so rezultat dela in izkušenj posameznih inštruktorjev, delujočih v francoski policiji, ki so skrbno posodobili način hitrega in uporabnega učenja uspešne samoobrambe v realnih situacijah.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

25 26 27 28 29 30

1-2 1-sence, 2-čelo, 3-oči, 4-nos, 5-pod nosom, 6-brada, 7-ključnica, 8-vrat, 9-karotidna arterija, 10-čeljust, 10a-uho, 11-zadnji del ušesa lobanjsko dno, 12-zadnji del vratu, 13-živčne povezave (suprascapular), 14-teme lobanje, 15-sence, 16-čeljust, 17-prednji del ramenske mišice, 18-biceps, 19-mišice podlakti, 20-hrbtišče dlani, 21-zunanji del stegna, 22-meča, 23-gleženj, 24-nos, 25-rame, 26-pazduha, 27-prsne bradavice, 28-pleksus (na sliki previsoko), 29-medialna živčna povezava, 30-srce, 31-prepona, 32-trebušni del pod popkom, 34-predel genitalij in dimlje, 35-koleno, 36-notranji del stegen, 37-golenica, 38-nart,39-lobanjski vrhnji del, 40-hrbtenica, 41-radialna živčna povezava, 42-ledvica, 43-ishiadična živčna povezava, 44-kita v podkolenskem zgibu, 45-ahilova tetiva.
3 Udarec v pleksus
4 Vbod s prsti v vrat.
5 Vbod s prsti v ramenski sklep.
6 Udarec z dnom pesti (kladivo) v stranski del obraza.
7 Udarec z dnom pesti (kladivo) v stranski del vratu.
8 Udarec z dnom pesti (kladivo) v prsno mišico.
9 Udarec s pestjo v pleksus ali v "neprava (ki se ne pripenjajo v grodnico)" rebra.
10 Aperkat udarec v brado.
11 Sekajoči udarec z robom dlani v stranski del vratu.
12 Sekajoči udarec z robom dlani v radialno živčno povezavo.
13 Sunek z dnom odprte dlani v brado.
14 Sunek z dnom odprte dlani v pleksus.
15 Sunek z dnom odprte dlani v ledvica.
16 Udarec s komolcem v brado.
17 Udarec s komolcem v sence.
18 Udarec s komolcem navzgor v brado.
19 Udarec s komolcem v predel glave.
20 Udarec s komolcem v pleksus.
21 Udarec s komolcem v biceps.
22-23 Udarec s komolcem v notranji del ramenskega sklepa. (druga slika kaže serijo dveh)
24 Brca s kolenom v telo.
25 Brca s kolenom v zunanji del stegenske mišice.
26 Brca s kolenom v notranji del stegenske mišice.
27 Brca s kolenom v genitalije in predel dimelj.
28 Brca s kolenom s potiskanjem zatilja v glavo.
29-30 Prikaz akupresurnih točk brez mističnega ozadja. Znanstveni pristop utemeljuje uporabnost.