Začetki savata v Sloveniji

V letu 1996 se je z opazovanjem močne aktivnosti savate športa na Hrvaškem tudi v Slovenija prebudila želja po gojenju tega učinkovitega in zanimivega borilnega športa. Vendar razmere v mladi nastajajoči državi Sloveniji, še niso dopuščale razvoja nove nacionalne zveze, saj so se kontaktni športi šele začeli ponovno obujati v novih nacionalnih zvezah in ustanovitev Savate zveze Slovenije še ni imelo pravega smisla. Dodatna raznovrstnost borilne vadbe bi v tistem času razbila počasno a takrat še vztrajno rast pomembnih segmentov kontaktnega borilstva kot sta bila boks in kikboks. V prihajajočih letih vse do leta 2002, pa je "kontaktno" borilstvo v Sloveniji pridobilo majhen košček medijskega prostora v obliki dobro promoviranih posameznikov. Pojavilo se je povpraševanje po močnejših in tehnično zahtevnejših oblikah kontaktnih  tekmovanj. V Sloveniji se tako zaradi vse večje popularizacije K1 športa, agresivno promoviranega v medijih   pojavita tajski boks in na drugi strani francoski boks . Mladina in pa seveda bolj izkušeni borci so sledili zgledom, ki jih je ponujal vpliv zahodnih držav in začel se je lov za novimi izzivi.
Prvič nam je predstavnike
FIS (Mednarodne savate zveze) predstavil Č. Z. v letu 1996 in nam s tem nakazal možnost, ki smo jo kasneje v letu 2003 sami tudi realizirali. V Ljubljani se je Janez Obreza srečal s predstavniki FIS na gimnaziji Bežigrad, kjer so ti opazovali možnosti in pripravljenost slovenskega prostora za gojenje savata. Vedeti moramo tudi, da je pred slovensko osamosvojitvijo savate že bil prisoten na področju nekdanje Jugoslavije in kot tak tudi predhodnik marsikateremu kontaktnemu borilnemu športu. Dolgih 7 let priprav na zelo zahteven projekt ustanovitve nacionalne športne zveze je minilo in zgodilo se je. Po eno mesečnem dopustu (treningu tajskega boksa na Tajskem) je nekdanji predsednik Kluba borilnih veščin Ljubljana Jurij Obreza moral službeno odpotovati na 6 tedensko strokovno izobraževanje v Pariz (Saclay), ki ga je tudi uspešno zaključil.

Pariz

1 Dr. Barbara Vokal Nemec, Mojca Česnik in Jurij Obreza. Fotograf dr. Tomaž Nemec. Nepozabni Pariz in afriška restavracija.
2 V ozadju znameniti pariški Eifflov stolp. Sobotno jutro v marčevskem Parizu 2003.
3 National Assemble.
4-5 Krivec Alain Tardits - ki je navdušil še hujšega krivca Jurija Obrezo za načrtno delo v Savatu. Po prihodu s treningov tajskega boksa s Tajske je Obreza še dvomil o učinkovitosti Savata, ki pa jih je Tardits uspešno razblinil in pokazal kako zelo učinkovit in brezkompromisen je francoski boks v polni borbi.

V Parizu je imel možnost konkretnega stika s športom savate, v katerem je končno spoznal tudi vse preostale malenkosti in elemente, ki so bili na krajših seminarjih in izobraževanjih skriti priložnostni vadbi. Navezal je tudi vse pomembnejše stike s predstavniki FIS in pridobil vse potrebno organizacijsko znanje ter podporo FIS pri ustanovitvi SVZS (Savate zveze Slovenije). S takratnim predsednikom g. Alexandrom Walnier-jem je uspel v Sloveniji organizirati regijski posvet držav članic in držav opazovalk FIS Srbije, Črne Gore, Hrvaške, Makedonije, Madžarske, Avstrije, Italije, BIH, ki je potekal v prostorih hotela Turist.

Ljubljana

1 Predsednik Belgijske savate zveze na levi in poleg njega tedanji predsednik Mednarodne Savate zveze FIS - Alexandre Walnier.
2 Pred Prešernovim spomenikom - z leve proti desni: Emil Kopatin (Caestus Litija), predsednik SZ Belgije, Andrej Zelnik, Jurij Obreza, Alexandre Walnier.
3 Pred sestankom z predstavniki Savate zvez Balkanske in Alpe-Adria regije v hotelu Turist še fotografija.

Opazovalci, ki jih povabimo k sodelovanju so še Klub borilnih veščin Caestus Litija, ki kasneje zaustavi svoje aktivnosti in se posveti angleškemu boksu. Že v juniju se predstavniki Savate zveze Slovenije odpravijo na evropski pokal v savate - assaut v Rim. Janez Obreza takrat eden redko francosko govorečih pionirjev savata v okviru Savate zveza Slovenije organizira v januarju 2004 za vse pridružene klube savate seminar voden s strani belgijskih inštruktorjev in Odprto prvenstvo Ljubljane v Savatu - francoskem boksu v veliki telovadnici Ministrstva za obrambo RS (MORS). Članek o tekmovanju je objavljen v časniku Delo in reviji Slovenska vojska.

Poleg tega pa v lokalnem časopisju Naš Časopis na Vrhniki Izide naslednji članek, ki ga opazimo tudi na speltni strani Občine Vrhnika, kjer J. Obreza vabi na savate seminar z belgijsko ekipo:

23. 01. 04 - Nove tehnike kick boxinga

Klub borilnih veščin Vrhnika je začel s čisto novo vadbo francoskega kick boxa, ki velja za najstarejši ročno-nožni udarjalni šport, ki se razvija vzporedno z angleškim boksom. Jure Obreza iz vrhniškega kluba vabi vse ljubitelje športa, da se že ta konec tedna bolje spoznate s to borilno veščino: "Savate zveza Slovenije organizira tehnični seminar v Ljubljani, ki bo 24. in 25. januarja v prostorih ministrstva za obrambo z belgijsko Savate reprezentanco. V soboto se bo odvijala samo vadba v tehnikah, v nedeljo pa bomo imeli tudi odprto prvenstvo, v dopoldanskem času bodo potekali tudi borbeni treningi. Savate zveza Slovenije je zveza za francoski kick box, borimo se obuti, v posebnih obuvalih. Zadeva je v Sloveniji relativno nova, v njej pa sodeluje 15 slovenskih klubov. Začetniki se najprej uvajajo v polkontaktni borbi, nadaljevanje tega pa je dotik oziroma močnejša borba."

V tem času pride do sprememb v vodstvu svetovne zveze FIS in nov predsednik postane Jean Houel. Povabilo Savate zveze Slovenije na svetovno prvenstvo v Plovdiv v Bolgariji v juniju 2004, ki se ga naši predstavniki tudi udeležijo. V tem času se začnejo vrstiti mnogi za člane FIS organizirani tehnični seminarji, odprta prvenstva, gala prireditve. Savate zveza Slovenije (SVZS) postane z izpolnitvijo vseh pogojev tudi članica Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) in s tem uvrščena v skupino nacionalnih športnih zvez Slovenije. S tem dejanjem je stopila SVZS na pot priznanja nacionalne panožne športne zveze, saj izpolnjuje večino potrebnih kriterijev, kot so razvit tekmovalni sistem oz. opravljanje tekmovalne dejavnosti v domačem in mednarodnem merilu, enotna mednarodna zveza pod katere okriljem poteka tekmovalna dejavnost in še bi lahko naštevali.

V letu 2009 postane polnopravna članica FISU s prvim uradnim univerzitetnim svetovnim prvenstvom v francoskem boksu določenim za leto 2010.