Tekmovanja‎ > ‎

DUO tehnično-taktično tekmovanje Vrhnika 2008 - Best of the best

objavljeno: 9. nov. 2008 03:28 avtor: Savate zveza Slovenije Savate Federation Slovenia   [ posodobljeno 5. feb. 2010 07:28 ]
Dolgo časa pričakovano tehnično-taktično prvenstvo, ki po vzoru Savate zveze Francije prinaša tudi v naš prostor to kar nam je do sedaj manjkalo na repertoarju prvenstev.
Gre za bistveno ločnico med kikboks razumevanjem borbe in starejšim savate načinom borjenja. Tu ne štejejo zadetki nobene prednosti, pač pa se ocenjuje neprekinjeni tok borbe in plasiranje raznovrstnih tehnik (namesto nizanja specialk z eno ali dvema tehnikama) in gre za prikaz usposobljenosti borca po tehničnem znanju z repertoarja savate izpitnih rokavic. Tu se pokažejo naslednji znaki pomanjkanja tehnik ali obvladovanja le te v času 3 rund po 2 minuti:
- sposobnost rušenja, čiščenja, spotikanja, oviranja
- sposobnost izvedbe več neprekinjenih akcij v povezavi
- sposobnost izvedbe vseh nožnih in ročnih tehnik brez bojazni pred nabiranjem točk nasprotnika
- sposobnost izvedbe vseh zaščitnih elementov (umiki, eskivaže, bloki, izmiki, speljave, ščiti...)
- sposobnost izvedbe atraktivnih tehnik
- popolna kontrola udarca ali brce na vseh razdaljah borjenja
- popolna tehnična  izvedba brc in udarcev (ustrezen "tajming", ustrezna hitrost, ustrezna trajektorija, sproščenost, dihanje, prehod v naslednji gib, zaključek giba, fleksibilnost - raztegnjenost,  uporaba brc in udarcev na vseh višinah pod vsemi koti v različnih krivuljah)
- ritmika borjenja (sprememba ritma borjenja, vsiljevanje ritma borbe ali prilagajanje ritma nasprotniku, ...)
- gibanje (obvladovanje borjenja brez napadov ali obrambe na različnih distancah s kontrolo razdalje in z vstopanjem ter izstopanjem iz borilnega območja obeh tekmovalcev)
- čistočo tehnike in taktike v pravih momentih brez izsiljevanja ali trkanja v nasprotnika s pravo vnaprej izdelano idejo in pregledom nad situacijo.

Francoski plakat za 2008: V Franciji se tega tekmovanja vključujejo največje zvezde combat-polnokontaktnega športa, saj za razliko od assauta - lahko kontaktnega lahko pokažejo svojo tehnično prevlado, ki jo morda v lahkem kontaktu ne bi zaradi prevelike hitrosti nabiranja točk in specializacije lahko kontaktnega borjenja. Tako prilagam tudi video Djibrine-a, ki ga poznamo iz France ELITE tekmovanja, da bi mi tudi neuki opazovalci savate športa verjeli kako pomembno je to tekmovanje v Franciji.

Djibrine proti klasičnemu assaut borcu:

Karoum Reda vs. Djibrine (Reda ga dobi na spretnost in ideje, čeprav je borba čudovita z obeh strani).