Študentska tekmovanja

Slovenija:
V okviru Športne zveze Univerze v Ljubljani (ŠZUL) ---> v nadaljevanju v okviru Slovenske univerzitetne športne zveze (SUSA)

Mednarodno:
V okviru Evropske univerzitetne športne zveze (EUSA) ---> v nadaljevanju v okviru Svetovne univerzitetne športne zveze (FISU)

European University Sports Association | EUSA
 ŠZUL  SUSA  EUSA  FISU

EUROSPORT oddaja imenovana Campus (kanal FISU TV), ki poroča o študentskem športu vsak mesec cca 30 min
(Univerziade in Svetovna študentska prvenstva):

V Sloveniji se je pojavilo po odpovedi Zimske Univerzijade zmotno in škodljivo mnenje da so Univerziade ali Svetovne študentske igre nekakšen tretje razredni športni dogodek. No pa poskočimo v Veliko Britaniji in prečitajmo njihovo letošnje kratko poročilo u učinku zadnjih Univerziad na njihov študentski šport in študente z naslovom - Placing Higher Education in the Performance Pathway:
Povezava: --> klikni
Poročilo (pdf) --> klikni
Kratek povzetek:
  • Na zadnjih Svetovnih študentskih igrah 2011 (Letni Univerzijadi) v Shenzhenu, Kitajski je sodelovalo rekordnih 10.624 študentk in študentov športnikov (za nasledje 2013 v Kazanu pa se pričakuje že številka 13.500) , ki so zastopali 151 držav in tekmovali v 30 športih.
  • Od 152 Britanskih športnikov ki so tekmovali v Shenzenu jih je 22 bilo del Olimpijske tekmovalne ekipe na Olimpijskih igrah 2012 v Londonu.

• Bitanska nacionalne olimpijske vrsta športnic in športnikov se lahko pohvali v zadnjih 20 letih, da je 61% vseh šlo skozi univerzitetni edukativni program.

No in če skočimo še ven iz organiziranega študentskega življenja v svet novinarstva - Združenja vseh športnih poročevalcev - AIPS, potem se lahko prepričamo v številki 3 iz leta 2012, da tudi to ugledno združenje piše o organizaciji FISU in študentskem športu izjemno resno in nikakor ne jemlje tega tekmovalnega poligona kot tretje-razredne športne aktivnosti.
Vabimo Vas, da si prečitate predvsem strani 6,7,29,30,48-49,58,77
pdf: --> klik