Francija

Zgodovina razvoja prvega športnega brcoboksa (kikboksa) v Evropi:

Razvoj savate športa - francoskega boksa v Franciji

Zgodovinski video posnetki:

VIDEO 1: Medtem ko je savate – francoski boks že izoblikovan ročno nožni udarjalni borilni šport se v Franciji uveljavlja tudi že karate.  Paris 20.11.1965

VIDEO 2: Tekmovanja in predstavitev treningov - Puteaux Paris 04.10.1970

VIDEO 3: Povojni razvoj v Franciji – tekma  v Salle Wagram 03.05.1969

VIDEO 4: Borjenje in samoobramba s palico -  predstavitev 14.04.1969

VIDEO 5: Tekmovanje -  francoski boks - 29.03.1934

VIDEO 6: Lady kicker - Lepe visoke brce - 22.06.1933

VIDEO 7: Tigrove brigade (film). Ponazoritev starega treninga francoskega boksa v francoski policiji.

Začetki v Franciji:

Savate - francoski boks je izvorna borilna veščina ki se je razvijala v Franciji že v 16. stoletju. Današnja oblika športne borbe pa se je izoblikovala nekje okoli leta 1820. Takrat je učitelj savata Charles Lecour sistemiziral pravila borbe in tehnike, ki so se uporabljala v savatu in v tem času se je savate izoblikoval kot športna oblika brcoboksa (kikboksa). Ta prvobitna pravila borbe so se do danes obdržala, z neznatnimi spremembami, s čimer je savate v popolnosti ohranil svojo izvornost in avtentičnost. Tekom 19. stoletja, se je pojavila velika konkurenca med klasičnim (angleškim) boksom i savatom (francoskim boksom), v kateri je, kot zmagovalec z močnejšo internacionalno podporo izbran angleški boks. Slogan tistega časa je bil, da gentleman ne brca z nogami temveč samo tolče z rokami (ker brcanje ni častno), kar je v današnjem času popoln nesmisel, saj vidimo na K1 nastopih, da tekmovalci brez močne nožne tehnike niso nikakor kompletni borci, ki bi posegali po odličjih. Vendar je ta miselnost v tistem času določila "častnejši" a tudi manj kompleksen šport "angleški" boks kot prevladujočega. Denarne nagrade za zmage v klasičnem boksu (kar se je vsem zdelo častno), in z druge strani, v Franciji pretirano poudarjani amaterski duh savata, ki je strogo prepovedoval kakršnokoli plačevanje borcev je takrat pokazal morebitnim stavnicam in sponzorjem primernejšo pot. Že v letu 1903 je ustanovljena neformalna, Internacionalna savate federacija s ciljem, širiti savate in ga propagirati izključno kot amaterski šport. V letu 1924, na olimpijadi v Parizu, je bil savate uvrščen kot demonstracijski šport. Spomnimo se celo starejšega francoskega filma, ki je bil zelo gledan v nekdanji Jugoslaviji z naslovom "Tigrove brigade" in v katerem se pojavlja šport savate kot trenažni šport policijskih enot. V začetku 2. svetovne vojne, se organizirano delovanja savata konča (nemška prepoved ob okupaciji), kar se je zgodilo tudi z ostalimi športi. Po vojni, savate zopet zaživi v Francijij in leta 1975 z dekretom ministrstva za šport, je savate priznan kot nacionalni šport v Franciji. V Francoski savate zvezi je v tem trenutku registriranih 30.000 tekmovalcev, kar v Evropi v vsakem pogledu predstavlja zavidljiv in dobro organiziran borilni segment. Danes obstaja samo ena Internacionalna savate federacija v katero je vključenih 38 držav, v katerih se savate organizirano trenira. Savate se prakticira v Evropi, Aziji, Ameriki, Afriki in Avstraliji.

Stari savate


(Vir: slike povzemamo z internetnih strani ter predvsem arhiva Luc Cerutti, Gemeiner savate in SBC savate)

  
 1 1807 - Slika nam pove, da gre za oficirje francoske mornarice, ki vzdržujejo kondicijo na plovbi z urjenjem v savatu. Prve oblike savata so bile podobne "Murengam" - afriški predhodnici kasneje razvite brazilske Capoeire. Savate in Capoeira imata še dandanes zelo podoben uvodni pozdrav - z desno roko od srca navzven. Na sliki vidimo levega borca, ki se z roko naslanja na tla palube in pri tem izvaja nožno brco. Tovrstne brce so zelo stabilne in efektivne, vendar v športni borbi današnjega francoskega boksa žal prepovedane.
 2 1832 - Zelo zanimiva slika, nam prikazuje zelo zanimivo zaščito borečih se oficirjev, ki nas spominja na zaščito s slikarije dveh boksarjev iz Krete 2500 p.n.š.. Tudi v tem primeru vidimo, da sta si oficirja zaščitila le zadnji močnejši in nevarnejši roki, prva roka pa je brez zaščite. Borba poteka z obuvali in kot lahko vidimo polkrožno brco levega borca s špico obuvala proti nasprotnikovemu "plexus solarisu". Desni borec se elegantno izmika brci. Pravilno obrnjena peta pri brci levega in navzdol obrnjeno koleno priča o dobro izvedeni tehniki polrožne brce, hkrati pa vidimo še staro tehniko izenačevanja ravnotežja z rokami.
 3 1800 - 1850 - Desni mornar je v nizki preži prestregel nasprotnikovo ravno brco in jo speljuje iz smeri napada navzven z vodilno roko in s tem odpira nasprotnika ter se pripravlja na kontranapad.
 4 19. st. - Pri umiku nazaj borcu ostane malo možnosti za uspešno obrambo.  Stari savate je poučeval tudi pozicije z naslonom na tla z obema rokama in sočasno dvojno brco proti bližajočemo se nasprotniku. Prva noga je usmerjena proti genitalijam, druga proti vratu ali glavi. Omenjena tehnika je izredno efektivna in nevarna, saj jo je težko kontrolirati, to pa je tudi razlog za izključitev tovrstnih borbenih elementov iz športne oblike borjenja.
 5 19. st. - Perfektno izvedena krožna nožna brca (brca v obratu) v glavo, ki se šele zaključuje, saj stojna peta še ni v končni poziciji. Kot vidimo je borec na desni dobro fizično pripravljen. "Špaga" mu verjetno ni delala kakih bistvenih preglavic. Izvedba krožne brce je bila  s pojavom prvih borilnih športov v Sloveniji še pred 30 leti prava redkost na tekmovanjih. Njena tekoča izvedba kot tale na sliki pa specialka le redkih posameznikov.
 6 19. st. - Prestrezanje polkrožne ali krožne brce z izkorakom zadnje noge naprej s hkratnim prijemanjem udarjalne noge, kontrolo nasprotnika na vrat in rame  in rušenjem stojne noge. Element, ki se je dosti kasneje (skoraj 150 let) zelo pogosto uporablja na karate športnih tekmovanjih.
 7 19. st. - Levi borec poskuša napasti z dolgim polkrožnim udarcem, vendar je pri tem blokiran in sledi kontranapad desnega s prestopom zadnje desne noge naprej, ki omejuje nogo levega in s polkrožnim ali ravnim udarcem v brado zaključuje svoj odgovor.
 8 19. st. - Levi borec uspe presenetiti desnega in ga zaklene za vrat z dvojnim prijemom. Pri tem ga obrača stran od svoje leve noge, desno nogo pa izmika daleč nazaj kjer jo nasprotnik s prostima rokama ne more zagrabiti s tem pa pridobiva na stabilnosti in se še bolj nasloni na nasprotnika, ki ga še močneje kontrolira s prijemom za vrat (in ga sili k njegovi (nasprotnikovi) stojni nogi).
 9 19. st. - Ravna brca desnega se je končala s prestrezanjem levega, ki je nogo ulovil z obema rokama in se z glavo varno povlekel globoko v nasprotnikov gard. desni izgublja ravnotežje, levi pa se pripravlja na rušenje stojne noge ali pa bo le izvedel potisk boka nasprotnika proti tlom in pri tem poskušal rotirati ulovljeno nogo.
 10 19. st. - Slika prikazuje vadbo francoskega boksa in spodnji del mečevanja s palico. Na zgornji sliki lepo vidimo zaustavljanje polkrožne brce z robom dlani vodilne leve roke na nasprotnikovo nart. Takratnim praktikantom francoskega boksa je bilo jasno da blokada s podlaktjo tako močne brce izvedene z obuvalom lahko prinese dosti več škode napadenemu kot napadalcu.
 11 19. st. - Trening v parih francoske mornarice. Vidnih je par elementov. Na napad desnega z zadnjim direktom se z vodilno roko zaustavlja napadalčevo in pri tem uvaja polkrožni sekajoči udarec z dnom pesti, ki je dandanes prepovedan v športnem borjenju. V tretji vrsti vidimo lep primer aplikacije nizke nožne polkrožne brce v nogo s stopalom (namenjene rušenju), ki je spet karakteristična za savate ne najdemo pa je npr. v tajskem boksu, čeprav je v športnem karateju dandanes uporabljena kot tako imenovano čiščenje.
 12 19. st. - Vadba mornarjev francoske mornarice elementov polkrožne in ravne brce na palubi skozi različne učne stopnje po segmentih. Učenje je bilo razdeljeno na posamezne pozicije in je bilo načrtno in nikakor ne intuitivno. Učenje je potekalo na celi skupini. Znanje se ni prenašalo z mojstra na učenca pač pa z učitelja na skupino vadečih. Zapadnjaško racionalna - deduktivna načrtna metoda vadbe.
 13 19. st - Vadbeno ladjevje tega obdobja francoske mornarice. Recimo temu pomorska šola z osnovami savata.
 14 1909 - Uvodni pozdrav pred začetko vadbe. Šolo je  ustanovil Paul Bousquet  leta 1852, namenjena pa je bila sinovom mornarjev padlih v vojnah ali sinov družin, ki niso imele denarja za šolanje svojih otrok.
 15 1909 - Verjetno ista ekipa med skupinsko vadbo. Na vrsti je postavitev v začetni borbeni gard.
 16 19 .st - Mornarji vadijo pod budnim očesom učiteljev fazo "arme" pripravo za brco oz izhodiščno pozicijo za brco s stojne noge. Vsako fazo je bilo potrebno vaditi posebej, da je kasneje prišlo do pravilne izvedbe tehnike.
 17 1844 - LEBOUCHER-jeva metoda po kateri se je v tem času vadilo savate. Na izrezku strani iz omenjenega učbenika vidimo nekaj elementov - Polkrožna brca s podplatom v nogo, nožni blok na to akcijo, kontra napad z ročnim direktom na brco nasprotnika
 18 1844 - Na izrezku strani iz knjige LEBOUCHER-jeve metode opazimo faze izvedbe nizke ravne nožne brce v nogo nasprotnika.
 19 1866 - Naslovnica vadbenega priročnika po metodi LEBOUCHER prirejenega s strani avtorja - THOMASSIN .
 20 19. st - Kopenska vojska pri vadbi nizkih nožnih brc z obuvalom - izjemno koristne napadalne tehnike. Vojska ni potrebovala visokih krožnih brc v skoku ipd.
 21 19. st - Na sliki opazimo zelo različne vrste akcij, v katerih nasprotnik reagira zdaj z nožno, zdaj z ročno tehniko.
 22 19. st - Na napad z visoko brco, sledi kontranapad z nizko nožno brco v stojno nogo. Tehnika je stara - roka pri desnem je odklonjena ven in z njo lovi ravnotežje nasproti iztegnjeni nogi, prav tako pa desni poskuša uravnotežiti telo med nizko nožno rušilno brco s spuščenimi rokami nazaj. Dandanes ta tehnika ne pride več v poštev saj je hitrost borbe  tako napredovala, da bi tako početje ogrozilo borca, ki bi se le te posluževal.
 23 19. st - Zanimiv prizor - nežnejši spol med vadbo. Krilo verjetno ni bilo zelo praktično za izvajanje brc, vendar če pomislimo, da ženske za lepoto marsikaj potrpijo in da se v Aikidu tudi nosijo podobne oprave. Potem se najde razlog tudi za kaj takega. Potrebno je poizkusiti.
 24 1832 - Le Journal Illustre -  v časopisju objavljeni prispevek borbe.
 25 1840 - Pred pojavo francoskega boksa se disciplina savate v kateri izvajamo brce imenuje CHAUSSON
 26 1844 - Ilustracija borbe - natančno se vidi zadetek s špico obuvala proti glavi. Nasprotnik je bil kaznovan zaradi nizko spuščenih rok, ki so verjetno reagirale na uvodno nizko nožno brco.
 27 1877 - Razvoj tehnike gre naprej. Na nizko nožno brco - rušenje, ne blokiramo, pač pa takoj odmaknemo nogo in z odmikom že izvedemo polkrožno brco proti glavi. Napadalec pa spet takoj prepreči zadetek z zaščitno roko.
 28 1899 - Combat borba med angleškim boksarjem na levi Driscoll in na desni strani savate borcem Charles Charlemont-om. Večno rivalstvo med angleškim in francoskim boksom, ki ga še dandanes občutimo.
 29 1899 - Ista borba, vendar ilustracija za nek drug list ali časopis, ki je izhajal v tistem času.
 30 1899 - Ista borba, vendar ilustracija za nek drug list ali časopis, ki je izhajal v tistem času.
 31 1900 - Vadba savata tudi za mlajše
 32 1901 - Joseph Charlemont - po uspešnih nastopih v francoskem in angleškem boksu začne poučevati savate.
 33 1900 - Charlemont prvi uvede tako imenovani Assaut, ki je predhodnik bosonogi  različici 75 let kasneje nastalega light contact kikboksa.
 34 1903 - Zveza francoskega boksa ustanovljena.
 35 1900 - Otroka pri vadbi visoke polkrožne brce.
 36 1918 - S pojavom Sokolstva v Evropi se pojavi tudi vadba Francoskega boksa. V Pragi je savate vadba zelo intenzivna in v letu 1918 savate vadba zaživi tudi v Zagrebu. Citat iz zbornika Hrvaškega olimpijskega komiteja - OLIMP: "Početkom XX. stolječa, prednjak Dragutin Šulce (1873-1945) podučavao je članove Hrvatskog sokola u Zagrebu- francuskom boksu. Tu je vještinu naučio od Jindricha Vaničeka na stručnim sokolskim tečajevima u Pragu. U francuskom boksu je bilo dopušteno udaranje nogama, a natjecanje je bilo imaginarna borba, zapravo prikaz tehnike napada i obrane. Francuski boks se vježbao i u dvorani Hrvatskog sokola u Splitu. Propagirao ga je Simo Vučić-Đaković (1879-1939), koji ga je također upoznao u Pragu, gdje je položio ispit za učitelja gimnastike i mačevanja.
 37 1943 - Demonstracija borbe  Pierre Baruzy
 38 1943 - Demonstracija savata med Jean Berceau in Lucien Alliot v Parizu (med II.sv.v.)
 39 vadba savate (po II.sv.v.)
 40 1970 - 11. aprila 1970 v Parizu na 1. evropskem prvenstvu po 2. sv. vojni. Predstavniki - predsednik Savate zveze Belgije G. Frankar, Italija - tehnični direktor Savate zveze Italije G. Messina in Francija - predsednik Francoske Savate zveze G. Salvini.
 41 1970 - 1. uradno evropsko prvenstvo po 2. svetovni vojni. Savate se je po vojni zopet okrepil tudi v ostalih evropskih državah in postal zanimiva tekmovalna disciplina in vadbena metoda borilnega športa.
 42 Za bolj podroben pregled zgodovine SAVATE športa priporočamo čtivo MICHEL DELAHAYE - Savate & Chausson - BOXE FRANCAISE, v katerem je obilo dokumentarnega gradiva (knjiga je A4 formata, cca. 200 strani)